Bahan utama:
Tulang rusuk lembu/tulang kaki lembu
(direbus dgn api perlahan)
Bahan tumis 1(dihiris):
Bawang besar/merah
Bawang putih
Halia
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga)
Bahan tumis 2(dikisar):
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Bahan tumis 3:
2 susu besar rempah sup Adabi (dibuat pes/ bancuh dgn air suam)
Cara2 memasak:
1. Tulang direbus terlebih dahulu sehingga empuk.
2. Tumis bahan 1 di dalam kuali berlainan sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan 2 yg dikisar. Tunggu sehingga naik bau dan berwarna agak kekuningan.
4. Masukkan bahan tumis 3, kecilkan api n masak sebentar sehingga mendidih.
5. Setelah masak, masukkan bahan tumis ke dalam periuk rebusan tulang yg sudah empuk.
6. Perasakan sup dengan garam
No comments:
Post a Comment