Saturday 2 March 2019

RESIPI SUP TULANG RUSUK KIRI



Bahan utama:
Tulang rusuk lembu/tulang kaki lembu
(direbus dgn api perlahan)

Bahan tumis 1(dihiris):
Bawang besar/merah
Bawang putih
Halia
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga) 

Bahan tumis 2(dikisar):
Bawang besar
Bawang putih
Halia

Bahan tumis 3:
2 susu besar rempah sup Adabi (dibuat pes/ bancuh dgn air suam)




Cara2 memasak: 
1. Tulang direbus terlebih dahulu sehingga empuk. 
2. Tumis bahan 1 di dalam kuali berlainan sehingga naik bau. 
3. Masukkan bahan 2 yg dikisar. Tunggu sehingga naik bau dan berwarna agak kekuningan.
4. Masukkan bahan tumis 3, kecilkan api n masak sebentar sehingga mendidih.
5. Setelah masak, masukkan bahan tumis ke dalam periuk rebusan tulang yg sudah empuk. 
6. Perasakan sup dengan garam

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2019 Reserved to Mama Adam Iman Design By Cik Nurfarah