Friday 22 February 2019

RESIPI IKAN BAKAR MODEN


Assalamualaikum, selamat pagi.. Ok entri pertama tahun 2019, setelah beberapa tahun tidak menulis. Saya mulakan dengan makanan harian orang Malaysia iaitu ikan. Ikan juga dikatakan sebagai kaya dengan sumber protein. Kali ini saya gunakan ikan bawal emas atau juga dikenali sebagai bawal putih. Harga seekor ikan bawal emas yang saya beli di market Jitra, Kedah ini RM11 untuk saiz sederhana, boleh dihidang untuk 2-3 orang. Harga yang berpatutanlah pada pendapat saya kerana ikan yang segar dan agak sukar juga untuk di dapati di kawasan pekan ini.

Tahun ini juga saya bertekad untuk memasak makanan yang lebih sihat, cuba elakkan makanan berkolesterol tinggi selari dengan peningkatan usia huhu.. Nama pun tekadkan, sesuatu yang berada jauh di dasar hati nu. Sesuatu yang tiada siapa pun tahu hehe.. apa maknanya tu? Maknanya boleh jadi tertunai dan boleh jadi tidakkkkk!!

Okaylah, mari kita mula memasak ikan bakar ya, saya namakan ikan bakar moden sebab ia dibakar di dalam kuali sahaja menggunakan dapur gas. 

BAHAN-BAHANNYA:
1 ekor ikan bawal emas/putih @ ikan siakap
2 sb sos cili
2 sb sos tiram 
2 sb planta/buttercup
5 helai daun kunyit/daun pisang
5 biji cili padi (dihiris)
2 biji limau kasturi (pilihan)
1 biji tomato (pilihan)
daun sup + daun bawang (pilihan)

BAHAN-BAHAN KISAR DENGAN MINYAK MASAK:
10 tangkai cili kering, dipotong dan direndam air panas
1 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang serai

CARA MEMBUATNYA:
1. Kisar bahan-bahan kisar menggunakan minyak masak. Ini bertujuan untuk menghancurkan biji cili kering. Jangan masukkan air walau sedikit pun, ini akan menyebabkan rempah menjadi cair.



2. Perasakan ikan dengan garam, kemudian perap dengan bahan-bahan kisar selama 30 minit.
3. Setelah itu nyalakan api, ratakan planta ke dalam kuali kemudian baru masukkan daun kunyit sebagai alas agar ikan tidak melekat bila dimasak. Perhatian planta diletakkan di bawah daun kunyit ya, bukan di atasnya.

maafkan kuali saya yang hitam itu..
 4. Bakar ikan dengan api kecil selama 30 minit (sya gunakan api paling kecil dilingkaran tengah dapur). Tutup kuali dengan tudung periuk untuk memastikan ikan masak di kedua-dua belah. Ikan tidak perlu diterbalikkan ya, insyaallah masak jika cukup masa dan suhunya.
5. Setelah 25 minit baru saya masukkan cili padi, limau kasturi (dibelah dua, jangan perah airnya, perah ketika dihidang nanti), tomato dan daup sup+daun bawang. Kemudian tutup semula kuali, tunggu 5 minit dan siap. Selamat mencuba!!
maaf sekali lagi, bagi pihak kuali yang hitam itu..



No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2019 Reserved to Mama Adam Iman Design By Cik Nurfarah